Foto: Tommy Svensson, Kristianstadsbladet

Om Möllan i Fjälkinge

Namnet säger ganska mycket, men på något sätt önskar vi att väggarna kunde tala. Hur Möllan har växt fram som en etablerad festlokal med catering. Historien är ganska lång, men tog sig ett antal snäpp 2006, när Möllan inreddes som replokal med bardisk, toalett och scen. Mats Mattsson startade Möllans Vänner i en krets med just vänner. 2015 köpte Christoffer och Sandra Lundin fastigheten och återupptog föreningens namn. Lundins har över 15 års erfarenhet från krogbranschen. Tillsammans med vännen och köksmästaren Anders Gunnarsson, har den stora resa börjat, och Möllan är påväg att växa sig fram som byns naturliga mötesplats med fantastisk närproducerad ekologisk mat, med spetsade kvällar i underhållning från Sveriges mest folkkäraste artister.

Bakgrund till dagens verksamhet

Under 13 år drev Christoffer Lundin restauranger och nöjesbolag i Blekinge. 2014 när krogarna och verksamheten nått sin topp, och barn hade kommit till världen började ett nytt liv planeras, och längtan att vara hemma var påtaglig. I hembyn förvärvade Christoffer och hans fru, gamla Möllan i Fjälkinge. Familjen flyttade in i mjölnarens hus, medans ett antal projektet att förvandla Möllan till en fest och möteslokal iscensattes. Till sin hjälp har man livskamraten och den titulerade köksmästaren Anders Gunnarsson. Tillsammans skapar man oförglömliga kvällar i Möllan för sina gäster och besökare. I första hand är Möllan en festlokal med restaurangtjänster. Därefter för att nå ut med vår verksamhet arrangerar vi krogkvällar i vår förening "Möllans Vänner".

 

Utöver den fantastiska maten, service och atmosfär vi erbjuder, gästas vi också av Sveriges mest uppskattade artistelit. Under Möllans första år som festlokal har storheter som Lalla Hansson, Dan Hylander, Mikael Rickfors, Staffan Hellstrand med flera, förgyllt massvis med kvällar i Möllan.

 

Vår målsättning är att göra Möllan till en av Sveriges mest gemytliga festlokaler. Vår vandring har bara börjat.

 

 

2006

2006 köpte Mats Mattsson fastigheten. Då började förvandlingen att göra Möllan till en möteslokal. Scen och bar byggdes. En del musik-kvällar arrangerades, men lokalen användes främst som replokal

2015

2015 köpte Christoffer och Sandra Lundin Möllan Fjälkinge. Med sin erfarenhet i krogbranschen sedan 15 år tillbaka börjar förvandlingen till att göra Möllan till byns naturliga mötesplats. Det som händer därefter tillhör framtiden. Idag håller Möllan på att installeras med restaurangkök och inredningen kommer från Christoffers tidigare krogar.

Historia

1893

Möllan i Fjälkinge byggdes 1893 och drevs med vingarna till 1921, därefter med råoljedrift ( tändkulemotor) till 1924 då den gjordes eldriven. 1922 monterades vingarna ner medan toppen fick sitta kvar till 1928.

 

Mjölnaren Per Rosenkvist, köpte Möllan 1918, var efter sonen Per Rosenqvist tog över 1948. Verksamheten lades ner i december 1951.

1953

Sedan fram till den 15 sept 1953 tillverkades glasspinnar i lokalen och sågen utanför drevs av den gamla tändkulemotorn från möllans tid.

 

Lokalen hyrdes sen ut till en frukt och grönsaksgrossist under ett par års tid.

 

Nästa hyresgäst tillverkade frukt och grönsakslådor, som gav arbete till ungdomar i byn. Man spikade lådor på eftermiddagar och skollov.

 

Möbelhandlare Jeppson som drev Fjälkinge Möbelaffär använde därefter Möllan som lagerlokal i cirka 10 år.

Kontakta oss

 

MÖLLAN I FJÄLKINGE

ADRESS

 

 

 

 

 

070-982 82 61

Kiabyvägen 16

 

 

 

 

 

info@byakrogen.nu

291 67 Fjälkinge

 

Gör en förfrågan

VI ÅTERKOMMER INOM 24 TIMMAR (MÅN-FRE)

 
 
 
 
 
 
 
Catering
Hyra lokal
Personal